Vraag & Antwoord

Tukadoo en de zoektocht naar investeerders

Je hebt een idee of soms meer dan dat, en zo ook Tukadoo!

Je hebt een idee en je gelooft dat het kans op slagen heeft, maar je hebt financiering nodig om je product te bouwen. Of je hebt een bestaand product en je wilt naamsbekendheid. Genoeg geld voor jouw onderneming vinden is niet altijd makkelijk, daarom is het belangrijk dat je even stil staat bij jouw doelpubliek binnen de investeerders. Welke investeerders worden door jouw onderneming aangesproken  en hoe kan je ze overtuigen van jouw idee?

Wat heb je nodig om een investeerder aan te trekken?

Passie

Investeerders zullen enkel aangetrokken worden tot jouw idee als ze jouw passie ervoor voelen. Passie spreekt over doorzettingsvermogen, volharding en geloof in jezelf en jouw onderneming. Breng dit over naar investeerders want ze investeren niet enkel in jouw idee, maar ook in jou. De Passie bij de ondernemers van Tukadoo is er. We zijn heel enthousiast over niet alleen het product en het verschil dat we maken naar de consument EN handelaar toe. Maar ook over de mogelijkheden die Tukadoo te bieden heeft. Het is niet één geschenkbon die we verkopen. Neen, er bestaan veel uitbreidingen op, die Tukadoo kan aanbieden om verder door te groeien, met extra producten. Financieel gezien is dit voor een investeerder belangrijk dat je jouw product kan uitbreiden.

Het Idee

Bij het aanspreken van investeerders, vertel je hen over het probleem dat je wilt oplossen of wat je wenst te veranderen met jouw onderneming. Enkel vertellen dat je een ‘leuk en uniek idee’ hebt zal de investeerders niet overtuigen. Tonen dat je jouw markt kent en een duidelijk doel voor ogen hebt, zal daarentegen de investeerders overtuigen.
Het 5-jaren plan van Tukadoo is ambitieus, en dat moet ook wanneer je een groot deel van de koek wilt. De geschenkbonnen markt in België is €400.000.000 en Tukadoo wil daar in de eerste jaren 3% van, om dan na 5 jaar door te groeien naar 5%-10%.

Team

Businessmodellen en strategieën veranderen, maar een investeerder moet weten dat het team alles in huis heeft om te slagen. Stel duidelijk jouw team voor, benadruk hun talenten en kennis. Uiteindelijk investeert men in het team dat achter het idee zit. Een onderneming staat of valt met het juiste team en dat beseft de investeerder maar al te goed. Voorlopig kan Tukadoo rekenen op 2 leden die elk hun capaciteiten hebben. In september 2018 zal een derde werkkracht instappen om dan tegen eind 2018 (begin 2019) nog 1 extra werkkracht in te zetten.

Kennis en ervaring

Je moet jouw product door en door kennen. Investeerders zoeken naar ondernemers die alles van hun markt afweten en die ook bewust zijn van de mogelijke risico’s.

Businessplan

Wil je investeerders binnen halen? Maak dan een sterk businessplan op. Jouw idee moet natuurlijk rendabel zijn, de investeerder wil weten waaraan je het kapitaal zal besteden en hoe je van plan bent winst te genereren. Eerlijkheid en realisme is belangrijk bij het opstellen van jouw businessplan. Doe aan marktonderzoek: bevraag jouw doelpubliek en kijk waar mogelijke kansen of uitdagingen zich bevinden. Analyseer jouw concurrenten en bepaal jouw plek als onderneming op de markt.

De investeerder wil zien dat jij een echte kenner bent van de markt.

Tukadoo zoekt Money…. Smart money!

Onze zoektocht is van start gegaan in november 2017 met behulp van specialisten die de connecties hebben voor Smart Money, nl. Fibiz. Bij Fibiz zijn we terecht gekomen dankzij onze believer van het allereerste uur – Jaime Cuykens – Innovation Banker at ING. Met hun tonnen ervaring hebben ze het business plan van de oprichters van Tukadoo aangepast om dit “soort” van investeerders aan te trekken. De eerste gesprekken werden opgestart en dit heeft geresulteerd  in een eerste kandidaat die €100.000 heeft toegezegd.

Het doel is om bij investeerders ongeveer €350.000 (waarvan al 100K gevonden is) op te halen om dan bij de bank en PMV de financiering rond te krijgen. Het totale bedrag dat we voor ogen hebben is €1.000.000 .

Tukadoo zal een nieuwe bvba oprichten om privé investeerders toe te laten om 45% van hun geïnvesteerde geld terug te trekken in hun personenbelasting. Dit is een regeling van de overheid die wel gesmaakt kan worden.

Ben jij zo een investeerder?

Investeerders verkiezen meestal een specifieke branche waarin ze willen in investeren. Daarom dat er soms een beetje geluk bij komt kijken om de juiste match te vinden tussen investeerder en startup.
Ben jij een investeerder en wens je meer informatie te verkrijgen over de financiële plannen van Tukadoo, of heb je liever eerst een gesprek, dan kan je contact opnemen met Stef Van der Stappen (oprichter) op stef@tukadoo.com of kan je hiervoor Fibiz contacteren.

Tagged , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *